Posledné tohtoročné zatmenie Mesiaca bude 16. augusta

14.08.2008 Poprad

Vysoké Tatry 14. augusta (TASR) - Čiastočné zatmenie Mesiaca v sobotu 16. augusta bude posledným v tomto roku.
\"Zatmenie sa začne o 21.36 hod. , kedy Mesiac začne vstupovať do tieňa Zeme a jeho východný okraj sa postupne sfarbí do oranžova až hnedočervena. Zvláštne sfarbenie je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových časticiach vo vysokých vrtvách zemskej atmosféry, \" informoval TASR Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) vo Vysokých Tatrách.
Najväčšia fáza zatmenia nastane o 23.10 hod. , kedy až 81 percent priemeru Mesiaca bude ponoreného do tieňa Zeme, z ktorého bude vyčnievať len úzky jasný kosáčik na severnom okraji. Počas zatmenia sa bude Mesiac nachádzať v súhvezdí Kozorožec pomerne nízko nad južným obzorom.
Na tmavnúcej oblohe sa objavia aj slabé hviezdy a jasne zažiari planéta Jupiter, druhý najjasnejší objekt nočnej oblohy, ktorý sa bude v tom čase nachádzať západne od Mesiaca v súhvezdí Strelec. Lepší zážitok z pozorovania poskytne pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad, ktorý je vhodné upevniť na statív alebo iný improvizovaný stojan. Celé zatmenie bude trvať tri hodiny a osem minút. Skončí sa 44 minút po polnoci.
Mesiac zapadne ráno 17. augusta o 5.02 hod. Nasledujúce zatmenie Mesiaca pozorovateľné z nášho územia nastane až na Silvestra 31. decembra 2009 a bude opäť čiastočné. V tieni Zeme sa však ocitne len 8 % z priemeru Mesiaca, takže úkaz bude sotva postrehnuteľný.
\"Ak zamračená obloha počas nadchádzajúceho víkendu znemožní pozorovanie, záujemcovia si budú môcť vychutnať čiastočné zatmenie Mesiaca v priamom prenose na webovej stránke Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici www.astro.sk/news, \" doplnil J. Koza.
 

Vyberte región